V Kapušanoch je po roku opäť veľká voda

16.08.2005 Prešov

Kapušany 16. augusta (TASR) - Vyše 50 zatopených domov, povodňové vody aj v areáloch firiem ako Radoma či Aqua Exotic, zaplavené polia miestneho družstva - t...
Kapušany 16. augusta (TASR) - Vyše 50 zatopených domov, povodňové vody aj v areáloch firiem ako Radoma či Aqua Exotic, zaplavené polia miestneho družstva - to je výsledok výdatných zrážok v obci Kapušany v okrese Prešov. Povodeň sa tu po vyše roku zopakovala, i keď nedosahuje zatiaľ také rozmery.

Celonočný dážď ustal asi po ôsmej hodine ráno. Starosta obce Ladislav Kokoška najvyšší, tretí stupeň mimoriadnej situácie vyhlásil o 6. hodine. Rozvodnili sa, podobne ako vlani, všetky tri miestne potoky - Sekčov, Ladzinka i Kapušianka.
Postihnutým ľuďom nebolo veľmi do reči. Mnohí sa len bezmocne pozerali na prúd kalnej vody, ktorý sa valil ich záhradami, pivnicami i samotnými domami. Podľa jedného z obyvateľov, Petra Čubu, je príčinou opakujúcich sa povodní \"zanedbanie koryta\", ktoré sa poriadne nečistí.
V areáli producenta mrazených výrobkov Radomy si pomáhali sami. Voda dosahovala asi do pol metra a aby sa nedostala aj do administratívnej budovy, najprv pomáhali ženy s metlami, neskôr chlapi priviezli vrecia naplnené pieskom. V susediacej firme Aqua Exotic pomohli chvíľu odčerpávať vodu miestni dobrovoľní hasiči. Jeden z nich, Anton Raďak pre TASR povedal, že \"vody je veľa\" a stúpa... Začalo hroziť, že sa voda dostane do trafostanice, preto elektrinu vypli a tým aj znemožnili odčerpávanie vody.
Areál firmy Slovnaft bol ešte asi o 11. hodiny bez povodňovej vody. Keďže však pritekajúca voda nemá z Radomy a Aqua Exotic kam odtekať, môže stúpnuť až tak, že sa dostane aj sem, a zaplaví aj koľajište a areál miestnej železničnej stanice.
Kapušančania na poludnie pozerali nielen na to, či v ich okolí stúpa voda, ale aj na neďaleké Slánske vrchy, odkiaľ sa zvyčajne voda privalí. Našťastie bol nad nimi len opar, nevyzeralo to na to, že by malo pršať.
Pri minuloročnej povodni v júni vznikli škody len na majetku obce a Kapušančanov za asi 10 miliónov Sk.
 

Vyberte región